We beginnen elk programma in een kring, waar we beginnen met een voorstel ronde. Wie ben je, hoe heet je? Hoe voel je je vandaag? Als je je gevoel zou moeten uitdrukken in een beweging, wat zou dat dan zijn? Zo maken we een rondje langs alle kinderen en begeleiders en herhaald iedereen de beweging van degene voor zich en voegt zijn of haar beweging toe. Zo ligt de focus al op het elkaar zien en horen.
Voorleesprogramma
Het voorleesprogramma van Tori is niet alleen ontwikkeld om kinderen spiegels en ramen te bieden maar ook om de leesmotivatie bevorderen. Wij vinden het belangrijk om de magie van lezen terug te brengen, een speciaal moment, waar fantasie en creativiteit word geprikkeld. Waar aandacht is voor ieders stem, gevoel en verhaal.
Daarom is het voorlees- programma in 5 stappen opgedeeld die je hiernaast kunt vinden.
Wil je graag dat Tori bij jou langs komt op school, in jouw buurthuis of bedrijf?
Vraag dan onze informatie pakketten aan:
*Via onze blog kan je voorbeelden vinden van het voorlees-programma.
Tori’s programma bestaat uit twaalf maatschappelijke thema’s die zijn opgedeeld in de 12 maanden van het jaar, per thema zijn ongeveer zes relevante inclusieve kinderboeken gekoppeld. Afhankelijk van de organisatie en het thema wordt er een boek uitgekozen en koppelen we een voorlezer, gebaseerd op hun affiniteit met het onderwerp.
Na het voorlezen nemen we een moment met z’n allen, staand in de kring, om even een moment van ontspanning te nemen. We stellen iedereen 1 centrale vraag, die gebaseerd is op het thema van de dag. Om de beurt zal iedereen deze vraag beantwoorden. Deze oefening is soortgelijk als de beweging in de voorstelronde.
Na het groeperen wordt het boek besproken vanuit een objectieve vraagstelling die ingaat op de thema’s binnen het boek. Hierin willen wij kinderen gebruik laten maken van hun eigen nieuwsgierigheid en willen wij samenwerking onderling stimuleren. Hier staat centraal dat elk kind zich gehoord voelt, iedereen komt aan bod.
Tot slot zal er een creatief programma volgen dat ook ingaat op het thema. Dit deel kan bestaan uit verschillende activiteiten zoals: knutselen, toneelspel, eten/koken etc.
Als afsluiting presenteren de kinderen het gemaakte werk aan elkaar en delen we de ervaringen.